meditacion

La regulació emocional en temps de pandèmia

Darrerament estem sentint moltes noticies sobre l’augment de les consultes de psicologia, i és que tota aquesta situació que ja s’aproxima a l’any de durada està afectant psicològicament a tota la població en més o menor mesura.
La nostra vida al 2019 era una vida activa socialment, familiar i amb un súper ventall d’activitats a poder fer per distreure la ment. Que passa quan no tenim accés a tot això, que passa quan et demanen que has d’aturar tota la teva vida social i centrar el teu dia a dia en la feina, si la tens, i la casa. Una hipòtesi és que molts dels problemes que ara trobem a consulta estaven de manera latent i tota la situació ha disparat els símptomes i per tant el malestar emocional. També és possible que moltes persones s’hagin vist angoixades per primer cop a la seva vida degut al gran canvi que ha suposat la COVID-19.
La regulació emocional és la capacitat de regular emocions, de gestionar les diferents situacions que ens trobem a nivell emocional, de posar nom a allò que ens passa. No tothom coneix aquests recursos, és per això tant important ajudar a ensenyar aquestes estratègies de regulació emocional.
Pensem per exemple que fem quan ens enfadem a casa, segurament molts de nosaltres el que fèiem era sortir i parlar amb l’entorn social proper, a vegades sobre el que ens havia passat, altres vegades no, només era una forma de distracció. D’aquesta manera regulàvem la nostra emoció i sovint la emoció s’anava suavitzant aconseguint que fos més tolerable. Amb la situació de pandèmia no podem sortir quan volem al carrer i parlar amb qui volem, per tant disposar d’altres eines es converteix en indispensable.
Quines són algunes de les formes de regular-nos emocionalment?
Físicament:
– Podem intentar respirar lentament, i parar-nos a pensar en per on està passant l’aire.
– Sortir a caminar, quan podem.
– Estirar el cos, fer alguna rutina que ens ajudi a treballar el cos.
Mentalment:
– Fer afirmacions positives, autoinstruccions personals.
– Recordar que el malestar és temporal i que les emocions no duren per sempre.
– Distreure la ment amb alguna activitat incompatible, per exemple descriure amb detall un objecte del voltant.
Emocionals:
– Escriure el que sents i identificar així les emocions.
– Parlar amb un professional de la salut mental.
– Confortar-me amb una abraçada, també podem fer-la a nosaltres mateixos.
Aquests són alguns exemples, sempre és important tenir en compte cada persona i que és el que realment li pot funcionar millor.

Sònia Pitarch