regals per als petits de la casa

Els regals per als petits de la casa

Aquests dies són molt especials en molts sentits, enguany encara més per les circumstàncies derivades de la pandèmia. No obstant això, toca fer una tria educativa dels regals que els volem oferir als petits de la casa, i això no sempre és fàcil. Cerquem joguines que garanteixin un aprenentatge correcte dels valors, que desenvolupin i perfeccionin les facultats intel·lectuals i morals dels nens i nenes, i que desenvolupin plenament el seu potencial. El joc és una part essencial del desenvolupament dels menors i quines joguines escollim per a aquest procés jugarà un paper important en les persones que viuran i construiran el futur ja que els nens i nenes fan servir el joc com un assaig de la vida en societat.

El joc és una activitat bàsica en la vida i en el desenvolupament global de les persones, per tant, necessari a qualsevol edat. La principal motivació per jugar és el plaer que genera la mateixa activitat, tot i que, a través del joc els petits es desenvolupen globalment: aprenen les normes i límits, exploren i descobreixen el món, aprenen a conèixer i controlar les emocions i les pròpies capacitats i aptituds, imiten comportaments dels adults, adquireixen nous aprenentatges i maneres sobre com relacionar-se amb els altres, etc. És per això que el joc té un rol molt important en l’educació infantil i juvenil ajudant a crear la pròpia identitat.
Llavors, quina joguina escollir? Cal tenir en compte les característiques evolutives del nen o nena, pensar sobre quin tipus de joc es pot fer i a quina edat va dirigida. Però més enllà de la pròpia joguina, des del Centre Psicològic Caldes, el que considerem més important per al desenvolupament psicològic dels infants és que propicii el joc entre pares i fills.

A l’hora de triar una joguina us proposem el decàleg de la Fundació Pere Tarrés per escollir els millors jocs i joguines per als infants i joves:
1. Llegir bé el que demanen els infants i joves, estudiar l’ampli ventall de jocs i joguines del mercat, sense quedar-se amb una sola tipologia, i seleccionar-los amb intencionalitat educativa.

2. Triar aquells jocs i joguines que estiguin fabricats amb materials naturals (cartró, fusta, roba o paper), més respectuosos amb el nostre entorn i menys perjudicials per a la salut.
3. Escollir jocs interactius per incentivar les relacions afectivo-emocionals entre les persones que hi juguen. En la mateixa dinàmica podem treballar la cooperació i els valors.

4. Els jocs de taula són un bon moment per reunir-se tots. Es pot aprofitar el dia de Reis per estrenar-los amb tota la família i treballar hàbits com ara respectar el torn, saber esperar, utilitzar bones maneres, saber perdre, saber guanyar, mantenir l’atenció durant una estona determinada…

5. Regalar jocs tradicionals i per a totes les edats que afavoreixin les relacions intergeneracionals.

6. Evitar les joguines sexistes i les que inclouen estereotips de gènere. Els models que perceben els infants quan són petits els poden reproduir quan siguin adults.
7. Pensar en joguines que estimulin la creativitat i l’intel·lecte dels infants. Cal deixar-los estones per crear i reinventar-se.

8. Videojocs en l’era digital. A l’hora de regalar un videojoc cal tenir en compte l’edat recomanada, la tipologia de joc i els continguts que hi apareixen. Sempre és bo pensar en jocs per a fer en família per evitar que l’infant s’aïlli.

9. Treballar la interculturalitat jugant a jocs tradicionals d’arreu del món. El joc forma part de la cultura d’un lloc: la manera de jugar, els recursos que s’utilitzen i la història mateixa del joc formen part de la memòria històrica d’una cultura.

10. Evitar comprar joguines bèl·liques i que incitin a la violència. Abans de comprar, preguntem-nos si aquests són els valors que volem transmetre a l’infant.

Finalment, us volem transmetre que un excés de joguines pot ser perjudicial pels menors, els hi poden generar estrès i una desmotivació general cap el joc, ja que es poden cansar de seguida. Us recomanem, si els nens i nenes es troben amb moltes joguines, que els primers dies tinguin accés a totes, però de seguida en guardeu algunes i al cap d’uns mesos les traieu i feu un intercanvi. D’aquesta manera fomenteu l’interès per totes.

Adults, a jugar i a gaudir amb els peques!!!!!!