Dia Mundial de la Depressio

Dia Mundial de la Depressió

Ens dediquem molts dies de l’any a tenir un dia especial per concienciar sobre alguna psicopatología en concret. El dia 13 del mes de Gener era el dia que tocava a la DEPRESSIÓ.

Aquest trastorn també s’ha vist afectat per la situació de la COVID 19, i no només com un trastorn que pot venir posterior a haver patit la COVID, l’aillament i por conseqüent, si no també com a conseqüència mateixa de la pandèmia.

El trastorn depressiu és un trastorn amb una incidència elevada a la població, comporta una visió negativa de la situació passada, del present i també del futur, la persona pensa en la seva historia i recorda només aquells moments més negres, pensa en un present on no veu sortida i sobretot hi ha desesperança per un futur on no veu millora. Tal i com una persona amb aquestes característiques viu les situacions presents,  podem imaginar, que la seva interpretació de les diferents situacions no serà amb una elevada probabilitat molt racional, si no que més aviat, la interpretació estarà carregada de distorsions del pensament que no ajudaran a millorar el seu estat d’ànim.

En una revisió de la literatura publicada entre gener de 2020 i juny de 2021 la freqüència dels símptomes depressius a partir del tercer mes després de l’alta per la COVID 19 es va situar entre el 11% i el 28% dels casos, complint criteris de depressió clínicament significatives entre el 3% i el 12%.

Tenint en compte això i veient l’impacte que està tenint la COVID en general en la salut mental de la gent, cal encara esperar resultats posteriors i continuar avaluant les conseqüències que tindrà.

¿Ets sents identificat amb aquest trastorn?