CPC Intel·ligencia Emocional

Intel·ligència emocional, la gran assignatura pendent a les nostres llars

Continuem amb la gestió de les emocions, un tema rellevant i important en moltes situacions complicades de la nostra vida. Permeteu que insisteixi en que el més important és que sigui des de casa que donem les eines, sinó la resta no funcionarà. Els aprenentatges que tenim de les figures de vincle són els que queden més gravats.

Un cop dit això, el que vull reflectir aquesta vegada és la dificultat que tenim per posar nom a les emocions. De vegades, no sabem ben bé què sentim i aquest seria un pas important per gestionar-ho bé. Si no sé com nombrar el que sento, com podré millorar la situació? Parlem d’emocions: ira, ràbia, tristesa, buidor, solitud, pena, angoixa, por, terror, inseguretat, etc. Podeu identificar cadascuna de les que he nombrat fent l’exercici de buscar moments en que hem sentit cadascuna d’aquestes emocions.

Com més oberts estiguem als nostres propis sentiments, millor podrem llegir els dels altres.

Saber què ens passa i les característiques que té ens ajuda a comunicar al nostre entorn, i això, en el cas del psicòleg, és realment important. Com a professionals de la salut mental ajudem justament a això, si cal, i ensenyem a la persona a posar nom a les emocions que a vegades són viscudes com una bola que tinc al cos i no sé com desfer-la.

Heu tingut algun cop aquesta sensació de tenir un batibull d’emocions i no saber per on començar a estirar? Doncs aquest moment potser és un bon moment per demanar ajuda. Sabem que és complicat, però mica en mica podem aprendre a gestionar molt millor totes les nostres emocions. Ens falta una dosi de paciència i calma per poder entendre-ho, no oblideu que tothom pot aprendre com fer-ho i, fins i tot, millorar-ho.