nadal

I aquest Nadal, què fem?

Sense dubte aquest any ha suposat un repte en molts sentits, i aquest Nadal també serà un Nadal ben diferent. Encara no sabem com seran les característiques que podran tenir els diferents esdeveniments al voltant del Nadal d’enguany: serem 6?, serem 10?, de quants grups bombolla?, fins a quina hora?… Aquests dubtes fan que la situació que se’ns presenta durant les festes d’aquest any sigui ben incerta.

El Nadal és una època de l’any molt feliç per a molta gent, ens retrobem amb familiars i amics sense preses, sense mirar el rellotge, compartim moments especials, riures, regals… Tanmateix, és també habitual trobar conflictes familiars durant les converses al voltant de la taula, decidir amb qui anem la nit de Nadal?, amb qui fem el tió? A aquests conflictes habituals, aquest any li afegirem la COVID-19, malauradament. Ens podem trobar dos tipus generals de persones: aquelles que pensen que les mesures sanitàries que ens imposen les autoritats responsables són un gra massa i es resisteixen a fer quelcom diferent aquest any. Per altra banda, trobem a persones que realment estan tenint molta por a l’actual situació de pandèmia i que viuen amb angoixa tot plegat. Són formes diferents d’afrontar la situació i cap de les dues és massa adaptativa. Aquelles persones que no volen tenir en compte la perillositat de la COVID-19 es poden trobar als àpats familiars com els de sempre i, per tant, en el que podríem anomenar com una ruleta russa de la COVID-19, ja que com més persones exposades, més risc tindran. I què passa si, a més, l’endemà anem amb altra part de la família? Doncs que multipliquen els «numerets de la rifa». L’altre grup, aquell espantat per la COVID-19, es trobarà amb uns dies molt més solitaris dels que han tingut altres anys, que poden viure amb força tristesa i enyorança. Per a persones solitàries pot ser, fins a cert punt, agradable, però no oblidem que és Nadal i encara que sigui una data més en el calendari, les implicacions psicològiques que cadascú li dona són molt variables i diferents.

En qualsevol cas, serà un Nadal difícil d’oblidar, tot i que de vegades podem fer broma amb la idea de no pensar més en aquest 2020, que passi ràpid i comenci un any NOU en tots els sentits, les imatges que ens ha deixat trigaran a marxar, i per aquelles persones que ho han patit de ben a prop no seran només imatges, hi haurà pèrdues a processar, de vides, de somnis, de l’any que ens hauria agradat viure i no ha pogut ser.

Sabem que la majoria de la població és resilient, per tant, capaç d’adaptar-se als canvis i les noves situacions, així que us animem a que intenteu ser flexibles i adaptar-vos a aquestes noves circumstàncies. Recordeu que els canvis són reptes i ens posen a l’abast grans oportunitats per millorar. Bon Nadal!!